20/06/2009 Jaarlijks uitstapje van Anderlechtensia "Een dagje uit in de streek van de Hoge Maas bij Dinant"

Zaterdag 20 juni 2009 – Jaarlijks uitstapje van Anderlechtensia : Een dagje uit in de streek van de Hoge Maas bij Dinant (Celles – Foy- Notre-Dame – Bouvignes)

Celles-lez-Dinant, een deel van de gemeente Houyet, ligt in het overgangsgebied van de Condroz en de Ardennen.
Saint-Hadelin : deze magistrale kerk is in Maaslandse Romaanse stijl opgetrokken, 11de-12de eeuw. Ze heeft een blokvormige westtoren met twee ronde hoektorentjes en bezit het oudste koorgestoelte van België (13de eeuw). Er is een kapel met het graf van de heilige Hadelinus, die zich hier in de 7de eeuw terugtrok als kluizenaar en in een 'celie' of kluis ging leven. De kerk heeft een eenvoudig basilicaal plan met 5 traveeën, een absidiale afsluiting, tongewelven en houten plafonds. Er zijn twee crypten: een onder het koor en een onder de toren; deze laatste heeft een Karolingisch aanzicht. De kerk van Celles is het prototype van een Maasromaanse kerk in België.
Foy-Notre-Dame, deelgemeente van Dinant. Onze-Lieve-Vrouwkerk : De Mariaverering ontstond hier in 1609, toen een houthakker in een door hem omgehakte boom een beeld van Maria ontdekte. Eerst werd een kleine kapel gebouwd. In 1623 werd een nieuwe kerk gewijd. Ze bestaat uit een schip en een toren, beide in renaissancestijl opgetrokken. Het belangrijkste deel van het kerkje is de zoldering: die bestaat uit 21 rijen van 7 vakken, versierd met 145 schilderijen door
de gebroeders Stilmans uit Dinant.
Bouvignes, middeleeuwse stad
Het « Spaanse Huis » : of Maison espagnole is een prachtig gebouw uit de 16de eeuw, waarin een historisch museum wordt ondergebracht. Het is ook de zetel van het Huis van het Middeleeuws Maaslands Patrimonium (Maison du patrimoine médiéval mosan). Het museum beschikt over verschillende rijke collecties van voorwerpen die dateren uit de prehistorie tot aan de dag van vandaag en tevens over didactisch museaal materiaal. Door het verzamelen van het middeleeuws erfgoed aldaar tracht men de bestanddelen van het natuurmilieu van de Maaslandse vallei beter te onderscheiden en te begrijpen.

Programma van het uitstapje :
8.00 u. : Vertrek – Bijeenkomst : Sylvain Dupuislaan 299 – Tankstation “Total”, Westland Shopping Center.
9.45 u. : Aankomst te Celles.
10.00 u. : Geleid bezoek van de collegiale Sint-Hadelinuskerk.
11.15 u : Lezing en bezoek van de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Foye-Notre-Dame.
13.00 u. : Middagmaal in het Casino van Dinant.
Menu : Salad Lounge – Rundvlees gestoofd in Leffe – Chocolademousse – 2 glazen wijn en koffie.
14.00 u.: Geleid bezoek van het “Spaanse Huis” en van de stad Bouvignes.
16.30 u. : Terugkeer naar Anderlecht.

Deelneming in de kosten : 54,00 EUR per persoon. (inclusief autocar, fooi, geleide bezoeken, middagmaal; dranken niet inbegrepen).
Bedrag te storten op bankrekening nr. 750-9027490-52 van Anderlechtensia uiterlijk voor 7 juni 2009. Let op : slechts de ontvangstdatum van uw overschrijving maakt uw reservatie geldig.
Maximum aantal deelnemers : 50 personen.
Opmerkingen :
1. Minimum aantal deelnemers : 40. Indien dit aantal op de uiterlijke datum niet bereikt is, wordt
het uitstapje geannuleerd en de reeds overgeschreven bedragen worden terugbetaald.
2. Behoudens punt 1 hierboven, wie afstand doet van zijn reservatie wordt niet terugbetaald.

Aucun commentaire: