Donderdag 18 oktober 2007 - Geleid bezoek van het Riolenmuseum van de Stad Brussel


Het Riolenmuseum bestaat sinds 1988. Het werd ingericht onder de historische Octrooipaviljoenen aan de Anderlechtse Poort. Deze bevinden zich immers zowel boven de overwelfde Zenne als boven een collector en secondaire riolen. Het museum werd onlangs gerenoveerd en opnieuw ingehuldigd.


Het parcours werd zodanig herdacht, dat de watercyclus symbolisch gevolg wordt. Zo vertrekt men in het eerste paviljoen in vol daglicht (afvloeiing van regenwater naar de rivieren), dan dalen we naar de zalen (opvangen van het water en leiding naar de zuiveringstations), lopen even langs de Zenne en de riolen (het ondergrondse cyclus) om terug aan de oppervlakte te komen in het tweede paviljoen (het gezuiverde water gaat naar de rivier).


Wij bezoeken eerst vier zalen. In de eerste bevindt zich de regionale kaart van het netwerk. De zaal biedt tevens een zicht op de werken die zorgden voor een eerste en tweede overwelving van de Zenne.


De tweede zaal is voorbehouden aan de spaarbekkens en aan de strijd tegen overstromingen. De derde zaal is volledig gewijd aan de verschillende plaatsings- en renovatietechnieken voor riolen. De laatste zaal van het eerste paviljoen leert ons alles over de door rioolarbeiders toegepaste technieken voor het onderhoud van het netwerk, nodig voor de snelle evacuatie van het water en voor het vermijden van overstromingen. In deze zaal wordt het publiek geconfronteerd met de spectaculaire "schuifwagen" die nog steeds in gebruik is voor het oude riolennetwerk van de stad. Deze zaal is een eerbetoon aan de rioolarbeiders van de Stad Brussel. Het bezoek eindigt met een overzicht van de waterzuivering, de duurzame ontwikkeling, de "mestbak" door de eeuwen heen, de geschiedenis van de Octrooipaviljoenen...


Vervolgens maken we een ongewone wandeling in de stadsriolen. Een vijftigtal meter doordringen in één van de kokers van de Zenne, gevolgd door een bezoek aan een collector, helpen de bezoeker zich een reëel beeld te vormen, op ware grootte, van de 350 km riolen die het netwerk van de Stad Brussel rijk is.


Praktische inlichtingen :


Reservatie : telefonisch op nr.02/520.43.59 vóór 11 oktober 2007.

Bijeenkomst : om 9.45 u. aan het Octrooipaviljoen, Anderlechtse Poort te Brussel

Duur van het bezoek : ongeveer 1.30 u.

Deelname in de kosten : leden : 5,00 EUR; niet-leden : 7,00 EUR. Dit bedrag dient te worden gestort op bankrekening nr. 750-9027490-52 van Anderlechtensia. Gelieve al dan niet uw lidnummer en het aantal deelnemers bij uw overschrijving te vermelden. Slechts de ontvangstdatum van uw storting zal uw reservatie bevestigen en geldig maken.

Maximum aantal deelnemers : 25 !

Voor een bezoek aan het Riolenmuseum hebt u geen enkele speciale uitrusting nodig.

Aucun commentaire: