Zaterdag 21 februari 2009 – Geleid bezoek van de Sint-Michiels- en Sint Goedelekathedraal


Zaterdag 21 februari 2009 – Geleid bezoek van de Sint-Michiels- en Sint Goedelekathedraal.

De bouw van de kathedraal (vroeger Sint-Michiels- en Sint-Goedelecollegiale) werd in het begin van de 13de eeuw aangevat onder de leiding van Hendrik I, hertog van Brabant. Dit tijdstip valt samen met de intrede van de gotische stijl in onze gewesten. De bouw van deze kerk vergde ongeveer 300 jaar en het grootse gebouw werd pas onder Keizer Karel voltooid. In de architectuur ervan vindt men de verschillende kenmerken van de Brabantse gotiek.

De restauratiewerken aan kruisbeuk en middenschip, gedurende de jaren 1983 tot 1989, hebben aan stenen, gewelven en glasramen hun oude glans teruggegeven. Terzelfdertijd hebben deze werken belangrijke en merkwaardig bewaarde overblijfselen van de XIe eeuwse Romaanse kerk blootgelegd. Op en rond dit romaans gebedshuis werd de huidige gotische constructie opgericht. Deze romaanse overblijfselen kunnen bezocht worden.

Wij worden rondgeleid door de gidsen van ACT (“Action Chrétienne et Tourisme”), Brussel. Dezen zullen ons de schatten van dit prachtige gebouw laten (her)ontdekken, alsook de overblijfselen van de romaanse kerk.

PRAKTISCHE INLICHTINGEN
Reservatie : telefonisch op nr.02/520.43.59 vóór 13 februari 2009.
Bijeenkomst : om 13.45 uur in de narthex (voorportaal) van de kathedraal.
Duur van het bezoek : ongeveer 2.00 uur.

Deelname in de kosten : leden : 4,00 EUR; niet-leden : 5,00 EUR. Dit bedrag dient te worden gestort op bankrekening nr. 750-9027490-52 van Anderlechtensia. Gelieve al dan niet uw lidnummer en het aantal deelnemers bij uw overschrijving te vermelden. Slechts de ontvangstdatum van uw storting zal uw reservatie bevestigen en geldig maken.
Maximum aantal deelnemers : 30.

Aucun commentaire: